salmonele

traži dalje ...

salmonele, gram-negativne, štapićaste bakterije, asporogene, gotovo sve imaju flagele, sadrže endotoksin, imaju somatske ili O-antigene i flagelarne ili H-antigene, a neke vrste i Vi-antigen. Čine rod Salmonella iz porodice Enterobacteriaceae; postoji blizu 2000 različitih vrsta ili, po nekima, serotipova. Osjetljive su na svjetlo i sušenje, a vrlo osjetljive na klor; temperatura iznad 50°C ubija ih već za 20-30min, velik broj vrsta osjetljiv je na kloramfenikol. U sredini gdje ima organskih tvari i vode mogu dugo živjeti: u nekim živežnim namirnicama mogu se mnogo i brzo razmnožiti. Javljaju se u mnogih životinja, posebice u kralješnjaka, i u čovjeka. Neke vrste izazivaju isključivo oboljenje životinjâ, druge životinjâ i ljudi, a vrlo rijetke samo čovjeka (S. typhi). One koje izazivaju oboljenja u Ijudi mogu izazvati oboljenje sa simptomima općeg infekta (enteralna groznica), alimentarne toksiko-infekcije (akutni gastroenteritis), enteritise koji se sporo razvijaju i još neke druge bolesti koje se rjeđe javljaju. Šire se fekalno-oralnim putem, a suzbijaju i sprečavaju općim higijenskim mjerama, dok samo protiv S. typhi ima cjepivo.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

salmonele. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/12745>.