želatina

traži dalje ...

želatina, proteinska masa koja se dobiva iz životinjskog tkiva koja sadrže kolagen (npr. ligamenti, koža, tetive, kosti). U promet dolazi u obliku praška, zrnaca, pahuljica, bezbojnih ili svjetložućkastih listova. Gotovo je netopiva u hladnoj vodi u kojoj bubri i postaje mekana. U toploj vodi se topi, da bi nakon hlađenja postala poput hladetinaste mase. Upotrebljava se u različitim farmaceutskim pripravcima (npr. elastični zavoj, pasta, čepići), kozmetičkim preparatima, kao hrana (sadrži esencijalne aminokiseline, osobito triptofan i lizin). Služi kao hemostatsko sredstvo (spužvasti materijal), kao materijal za izradu kapsula i kao omotač tableta. Nuspojave: alergijske manifestacije, anafilaksija, što se liječi antišok-terapijom (primjena katekolamina, kortikosteroida, antihistaminika uz podupirajuću terapiju).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

želatina. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/15849>.