Medicinski leksikon
PROJEKTABECEDARIJTRAŽILICAGALERIJAKONTAKT

čajevi, medicinski, vodene iscrpine dijelova različitih biljaka. Pripremaju se u svakodnevnom životu kao napitak, tj. konzumni čaj (npr. turski, indijski, ruski, čaj od šipka, hibiskusa), ili kao medicinski čajevi da pomognu kod nekih bolesti (npr. čaj za iskašljavanje, za smirenje, kod infekcije mokraćnih putova, za probavu). Ako se radi čaj koji se sastoji od cvijeća, lišća, manjih plodova ili sjemenja, obično se prelije kipućom vodom te hladno procijedi. Ako čajna smjesa sadrži tvrde dijelove biljaka (stabljika, kora, korijen, veći plodovi), onda se prelije hladnom vodom, kuha neko vrijeme i toplo procijedi. Sadrže li biljke nepostojane tvari, pravi se tzv. hladni naljev (biljka se prelije hladnom vodorn, ostavi stajati neko vrijeme i hladno procijedi). Postoji niz medicinskih čajeva koji rnogu zavesti bolesnika jer se deklariraju kao čajevi za određene bolesti (npr. čaj za dijabetes, čaj za hipertenziju) a oni to nisu. Danas se izraduju tzv. granulirani čajevi. U tom slučaju određena količina granula (zrnaca) otopi se u propisanoj količini vode.