Medicinski leksikon
PROJEKTABECEDARIJTRAŽILICAGALERIJAKONTAKT

jabuka (Malus), biljni rod iz porodice ruža s velikim brojem vrsta i sorata; grmovi ili visoko drvo 3-10 m, jajolikih i poredanih listova, bijelih i ružičastih cvjetova. Plodovi pitome jabuke uživaju se svježi ili se prerađuju na različite načine (pekmez, džem i jabučni sokovi, ali i alkoholno piće). 100 g jabuka sadrži 84,1 g vode, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti, 14,9 g ugljikohidrata, 6 mg kalcija, 10 mg fosfora, 0,3 mg željeza te vitamine: akseroftol, aneurin, riboflavin, niacin i askorbinsku kiselinu. Energijski sadržaj 100 g: 270 kJ. U narodnom ljekarstvu upotrebljavaju se plodove ljuske za čaj, a jabučni sok protiv kašlja, bubrežnih bolesti, ovapnjenja žila i dr. Destilacijom prevrela koma jabuka dobiva se rakija jabukovača.