jagoda

traži dalje ...

jagoda (Fragaria), biljni rod iz porodice ruža s oko desetak vrsta; bijeli cvjetovi razvijaju zbirni plod (jagode), koji na mesnatom cvjetištu nosi brojne oraščiće. Šumska jagoda raste u šumama i šikarama nižeg i planinskog područja, a plodovi se jako cijene zbog fine arome i visoke hranjivosti; uživaju se svježi ili kuhani. Uzgojne sorte iz vrtova nemaju tako finu aromu, ali daju veći urod nego šumske jagode. 100g jagoda sadrži: 90g vode, 0,8g bjelančevina, 0,6 g masti, 8,1 g ugljikohidrata, 28 mg kalcija, 27 mg fosfora, 0,8 g željeza te vitamine: akseroftol, aneurin, riboflavin i askorbinsku kiselinu (60 mg). Energijska vrijednost 100 g: 172 kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

jagoda. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/6437>.