marelica

traži dalje ...

marelica (kajsija, Prunus armeniaca), voćka iz porodice ruža s okruglastim listovima i bijelim cvjetovima pri dnu te ružičastim izvanjskim cvjetovima. Plod je okruglasta koštunica s uzdužnom brazdom, žućkaste ili narančaste boje, ima sočno aromatično usplođe. Uzgajaju se mnoge sorte. Upotrebljavaju se kao hrana, svježa ili prerađena (pekmez, džem, kompot, sokovi, osušena) ili za dobivanje rakije (kajsijevača). 100g marelica sadrži 84,1g vode, 0,3g bjelančevina, 0,4g masti, 14,9g ugljikohidrata, 6mg kalcija, 10mg fosfora, 0,3mg željeza te vitamine: akseroftol, niacin, aneurin, riboflavin i askorbinsku kiselinu. Energijski sadržaj 100g: 235kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

marelica. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/8212>.