dekstrini

traži dalje ...

dekstrini, smjese oligosaharida nastalih parcijalnom hidrolizom razgranatih polisaharida i heteropolisaharida. Zakreću polariziranu svjetlost jako udesno. Dekstrini su vrlo različiti po veličini (molekulskoj masi). Svaka čest dekstrina je mali fragment polisaharida koji je bio razgrađen djelovanjem topline, kiseline ili enzima. Razgradnjom dekstrina dobivaju se monosaharidi. Djelovanjem alfa-amilaze, beta-amilaze i fosforilaze na amilopektin ili na glikogen razgrade se ovi polisaharidi na male oligosaharide koji se nazivaju granični alfa- dekstrini, odnosno na velike granične beta-dekstrine i fi-dekstrine. Svi dekstrini reagiraju s jodom dajući kompleksni spoj koji ima boju i time karakteristični spektar apsorpcije svjetla.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

dekstrini. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/dekstrini>.