ječam

traži dalje ...

ječam (Hordeum sativum), jednogodišnja biljka iz porodice trava, po tri klasića na svakom zglobu vretena složeni u gust klas; prema broju redova klasića dijele se u tri podvrste (dvoredni, višeredni i prijelazni ječam). Postoji jari i ozimi ječam. Ima najšire područje uzgoja, među žitaricama. Služi kao krušarica, za priredbu kaše, kao koncentrirana hrana za tov, kao sirovina za proizvodnju slada, piva, špirita, škroba, viskija i dr. 100 g ječma sadrži: 5% celuloze, 66% škroba, 9,5% bjelančevina, 2,5% masti, 2,5% mineralnih tvari (kalcij, željezo), 14,5% vode te vitamine: aneurin, nijacin, riboflavin. Energijska vrijednost 100 g: 1360 kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

ječam. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/jecam>.