jogurt

traži dalje ...

jogurt, gusti hranjivi mliječni napitak, dobiva se fermentacijom (vrenjem) prekuhana topla mlijeka (35-44°C) pomoću posebnih kiselo-mliječnih bakterija (Lactobacillus bulgaricus). Zbog lake probavljivosti i velike hranjivosti upotrebljava se kao hrana i dijetetsko sredstvo. Ima prijatan ukus. Posebna mu je vrijednost u tome što djeluje na crijevnu floru, pa se u narodnoj medicini upotrebljava kod probavnih smetnji, a i kod akna, urtikarije, furunkuloze i dr. 100 g jogurta sadrži: 3,5 g bjelančevina, 3,0 g masti, 4,0 g ugljikohidrata, vitamine: aneurin, riboflavin, niacin, askorbinska kiselina, 130 mg kalcija, a nema željeza. Energijska vrijednost 100 g: 250 kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

jogurt. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/jogurt>.