kukuruz

traži dalje ...

kukuruz (Zea mays), jednogodišnja biljka (žitarica) iz porodice trave. Odabiranjem i križanjem uzgojen je veći broj podvrsta i mnogobrojne sorte. U novije vrijeme stare sorte zamjenjuje hibridni kukuruz, koji uza suvremenu agrotehniku daje znatno viši prirod. Osim za prehranu ljudi (kao kruh, palenta, pogačice, tortile, kokice), važan je i za prehranu stoke a u industriji za proizvodnju škroba, dektrina, šećera, alkohola, alkoholnih pića, ulja i dr. U nekih naroda kukuruz je najvažnija krušarica. Jede se i kuhan i pečen, a može se konzervirati u limenke. U 100 g kukuruznog brašna ima 9,6 g bjelančevina, 3,1 g masti i 71,7 g ugljikohidrata te vitamina A 450 i. j., 0,45 mg B1, 0,11 mg B2, 2 mg PP, nema C-vitamina, 7mg kalcija i 2,3 mg željeza. Energijska vrijednost 100 g kukuruznog brašna: 1530 kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

kukuruz. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/kukuruz>.