laktarij

traži dalje ...

laktarij (banka mlijeka), mjesto skupljanja ženskog mlijeka koje je dobiveno istiskivanjem ili ispumpavanjem i koje se sirovo neprokuhano sprema. Žensko mlijeko mora biti ispitano na broj klica (ne smije ih biti više od 25000/mL), i ne smije sadržavati gram-negativne bakterije. Žensko mlijeko mora biti ispitano i na sadržaj pesticida, olova i lijekova. Kod uzimanja ženskog mlijeka treba paziti na higijenu ruku, bradavica, sterilnih pumpi i bočica te na odlaganje mlijeka u hladnjak. Najbolje ga je spremiti na temperaturi od 4°C i tako može stajati do 72h. Kod zagrijavanja stanični se elementi razgrađuju, visoka temperatura smanjuje antiinfekcijsko svojstvo ženskog mlijeka i mijenja mu kemijski sastav. Pasterizacijom se smanjuju limfociti i antiinfekcijska svojstva (majčina protutijela, stanični elementi, bakteriostatski enzimi i lizozimi). Većina bakterija koje zagađuju mlijeko (E. coli, Staph. aureus i beta-hemolitični streptokok grupe B) bivaju uništene za 5 min kod temperature od 62,5°C. Kod te temperature nije potrebno grijati mlijeko 30min jer se time smanjuje i uništava dio IgA.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

laktarij. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/laktarij>.