rajčica

traži dalje ...

rajčica (paradajz, Solanum lycopersicum), jednogodišnja biljka iz porodice pomoćnica s razgranatom stabljikom te s neparno perastim listovima, pravilnih svijetložutih cvjetova skupljenih u kovrčice. Potječe iz Južne Amerike. Jestivi plodovi, razmjerno velike, sočne i mesnate bobe različita oblika, boje i okusa; upotrebljavaju se svježi ili se na različite načine konzerviraju odnosno pretvaraju u sok. U 100g svježeg ploda ima bjelančevina 0,9g, masti 1,7g, ugljikohidrata 3,4g, vitamina A 700 internacionalnih jedinica, B1 0,05mg, B2 0,04mg, nijacina 0,5mg, C 24mg, kalcija llmg i željeza 6,6mg. Energijska vrijednost 100g=96kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

rajčica. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/rajcica>.