šipak

traži dalje ...

šipak, 1. plodovi ruža (Rosa), zbirni plod vrčastoga izduženog cvjetišta u kojem su mnogobrojni, međusobno slobodni, jednoplodni oraščići bogati vitaminom C. Upotrebljava se za pekmez i marmeladu; 2. nar (mogranj, Punica granatum), listopadni grm ili drvo primorskih krajeva, s jednostavnim nasuprotnim listovima, dvospolnim grimiznocrvenim cvjetovima. Plodovi su velike bobe s kožnatim ovojem i brojnim sjemenkama, kojih je vanjski dio ukusan za jelo, sadrže do 19% šećera i 2% limunske kiseline, bogati su vitaminima, jedu se svježi i od njih se pripravlja osvježavajuće piće.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

šipak. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/sipak>.