šljiva

traži dalje ...

šljiva (Prunus domestica), voćka koja naraste do 10m, uzgaja se mnogo podvrsta i odlika. Zreli plodovi su tamnoplavkaste boje, jedu se svježi, ukuhani ili osušeni, a prerađuju se u pekmez i rakiju (šljivovicu). Šljive (Prunidoideae), biljna potporodica iz porodica ruža, stabla s jednostavnim cvjetovima, jestivim plodovima, približno oko 200 vrsta od kojih su poznate: kajsija (Prunus armenica), šljiva (Prunus domestica), breskva (Prunus persica), višnja (Prunus carasus), trešnja (Prunus arium), badem (Prunus dulcis) i dr.

 

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

šljiva. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/sljiva>.