žitarice

traži dalje ...

žitarice (cerealije), skupina jednogodišnjih njivskih biljaka u koje se ubrajaju: pšenica, raž, ječam, zob, kukuruz, riža, proso, sirak, heljda i peruanska riža. Pripadaju porodici trave (Gramineae), osim heljde i peruanske riže. Imaju jednosjemeni suhi plod, pšeno, koje se melje u brašno za priređivanje kruha ili kaše. Zbog toga se jedne zovu krušarice, a druge kašarice. Pšeno sadrži najviše škroba, oko 70% , vode 12-15% , bjelančevina 5-18% i masti oko 2%. Energijska vrijednost 100 g: prosječno 1450 kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

žitarice. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/zitarice>.