začin
traži dalje ...začin, tvar koja se u malenim količinama dodaje namirnicama da bi poboljšala njihov okus, miris i probavljivost; osnovni začin je kuhinjska sol; začini u užem smislu su proizvodi biljna porijekla i poznati pod zajedničkim imenom → mirodije, ali u širem smislu u začine ubrajamo i maslac, ulje, šećer, ocat, razne vrste crvenog i bijelog luka, dakle proizvode koji su istodobno i hrana. Dobra upotreba začina daje jelu privlačan miris i okus, potiče tek i primjereno lučenje probavnih sokova te ubrzava i olakšava asimilaciju hranidbenih tvari. Pretjerana upotreba može štetno djelovati na sluznicu probavnih organa.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
začin. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 17.4.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/15683>.