kalorimetrija

traži dalje ...

kalorimetrija, metoda mjerenja stvorene količine topline koju neki sustav (npr. organizam) otpušta u svoju okolinu. Direktna kalorimetrija, izvodi se tako što se subjekt (obično pokusna životinja) stavi u termoizoliranu komoru. Toplina koju organizam stvara i izdaje predaje se u vodeni omotač komorine stijenke. Iz razlika temperatura vode pri ulasku i izlasku iz komorine stijenke i veličine protoka vode izračunava se količina stvorene topline. Indirektna kalorimetrija upotrebljava se pri mjerenju bazalnog metabolizma čovjeka (→ bazalni metabolizam). Pritom se mjeri količina potrošena kisika. Ta je veličina u točnom odnosu prema stvorenoj toplotnoj energiji: za 1 L potrošena kisika stvara se prosječno 21 kJ energije (energijski ekvivalent 1 L kisika). Točna vrijednost tog ekvivalenta ovisi o vrsti supstrata, koji se u organizmu razgrađuje (potonje pokazuje respiracijski kvocijent).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

kalorimetrija. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.5.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/kalorimetrija>.