apsorpcija hrane

traži dalje ...

apsorpcija hrane, upijanje hrane u probavnom sustavu iz lumena u krv odnosno limfu (masti). Apsorpcija hrane se daleko najvećim dijelom obavlja u tankom crijevu. U želucu se apsorbiraju samo voda i alkohol, a u debelom crijevu voda i minerali. Tanko crijevo ima milijune sićušnih crijevnih resica što jako povećava apsorpcijsku površinu, a time i kapacitet apsorpcije. U njemu se prosječno dnevno apsorbira nekoliko stotina grama ugljikohidrata, 100 g masti, 50-100 g aminokiselina, 50-100 g minerala (iona) i 8- 9L vode, ali je apsorpcijski kapacitet daleko veći. Da bi se prehrambene tvari mogle apsorbirati, moraju se prethodno probaviti, tj. razgraditi na jednostavne, u vodi topljive tvari: ugljikohidrati na monosaharide, bjelančevine na aminokiseline, a masti na masne kiseline i glicerol. Mehanizmi apsorpcije su difuzija i aktivni transport.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

apsorpcija hrane. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 22.3.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/apsorpcija-hrane>.