arahidonska kiselina

traži dalje ...

arahidonska kiselina (5, 8, 11, 14-ikosatetraenska kiselina, C20H32O2), višestruko nezasićena viša masna kiselina (4 dvostruke veze). Ima je u arahidu (kikiriki), lanu, soji i suncokretu. Spada u esencijalne masne kiseline koje organizam mora primiti hranom. Preteča je sinteze prostaglandina, tromboksana i leukotrijena. Dolazi u jetri, mozgu, žlijezdama i masnom tkivu, kao sastavni dio fosfatida. U organizmu može nastati iz linolenske kiseline, s kojom (a i s linolnom kiselinom) čini membranske fosfolipide iz kojih se ove kiseline oslobadaju djelovanjem fosfolipaza. Nedostatak ovih kiselina dovodi do egzema u djece.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

arahidonska kiselina. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 3.6.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/arahidonska-kiselina>.