brašno
traži dalje ...brašno, živežna namirnica dobivena mehaničkim usitnjavanjem (mljevenjem) krutih biljnih sirovina (najčešće žita). Prema mljevenju i upotrebi različitih sita dobivaju se brašna različite finoće. U trgovini nose oznake prema postotku sadržaja pepela u miligramima i prema porijeklu. Sadrže najviše ugljikohidrata (65- 72%), vode (8-14%), bjelančevina (7-12%) i masti (1-6%), te malene količine mineralnih tvari i vitamina. Energijska vrijednost 100g brašna je 1508kJ. Osim brašna od žitarica, postoji još: brašno mahunastog povrća (grah, grašak i bob) bogato dušikom i lecitinom, brašno od mesa, brašno od korijenja, riblje brašno.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
brašno. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 17.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/brasno>.