kava

traži dalje ...

kava (Coffea arabica), zimzeleni grm iz porodice broćevi (Rubiaceae), podrijetlom iz Etiopije; istoimene sjemenke i napitak priređen od prženih i samljevenih sjemenki. Biljka je visoka 2-5 m, s kožnim listovima, uz peteljke lista nalaze se bijeli, peteročlani cvjetovi, slični jasminu po izgledu i mirisu. Plodovi su koštunice s dvjema sjemenkama, koje se vade iz njih (mesnatog usploda). Sirovo zrno sadrži 0,7-2% kofeina. Prženjem (200-220°C) dobiva karakterističnu aromu, miris i okus, sadrži kofeina oko 1,25%, vode 2%, raznih masti 14%, šećera i dekstrina 2%, tanina 5%, celuloze 25%, ostalih raznih organskih spojeva oko 14% i dr. Kvaliteta se određuje organoleptički. Od prženih i samljevenih kavinih zrna s vodom se priređuje napitak koji se zove crna kava. Učinci: lagana moždana stimulacija, pojačana sposobnost koncentracije i pažnje, brže asociranje ideja, izrazit ojećaj topline, veće živosti i sposobnosti za intelektualni i mišićni rad, pojačanje srčana rada, povećana radna sposobnost mišića, pojačano mokrenje i katkad nesanica. Ti učinci su osobito izraženi u umorne osobe.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

kava. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 2.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/kava>.