kiselice

traži dalje ...

kiselice, stolne vode osvježavajućeg ukusa koje sadrže CO2. Ako je sadržaj CO2 do 1000 mg/L zovu se čiste kiselice, a ako je iznad 1000 mg/L mineralne kiselice. Željezo daje vodi nepoželjan, metalni ukus, stvara talog i mijenja boju kod miješanja, osobito s vinom. Stoga je dopuštena deferizacija. Ukus vode ovisi o njezinu sastavu. Kiselice se mogu piti same kao osvježavajuće piće, mogu se miješati s vinom, sokovima, dijetnim pićima itd. Sigurne su kao higijenske vode u izvanrednim uvjetima (poplave, potresi, suša na otocima ljeti), ali ih treba ograničeno piti jer se njima unose minerali u većim količinama, osobito NaCl.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

kiselice. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 20.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/kiselice>.