kremiranje
traži dalje ...kremiranje, spaljivanje leša ugrijanim zrakom na temperaturi od 600-1000°C. Proces traje oko 2-3 h, a težina pepela iznosi oko 3- 4% mase mrtva tijela (prosječno oko 2 kg). Kremiranje se obavljalo već u pretpovijesno doba, a uobičajilo se u starih Grka, Rimljana, Gota, ali i Slavena. Danas se još obavlja u Indiji u skladu s hinduističkim vjerskim propisima. Širenjem kršćanstva kremiranje se napušta, a prednost se daje zakapanju leša. U Evropi i Sjevernoj Americi kremiranje se ponovno počinje primjenjivati u drugoj polovini XIX. st., najprije iz higijenskih, a potom i iz estetskih i ekonomskih razloga. Krematorij, zgrada s prostorom za spaljivanje. U Evropi je prvi krematorij podignut 1876. godine u Milanu, a u nas poslije II. svjetskog rata u Beogradu. Posljednjih godina sagradeni su još u Ljubljani i Zagrebu.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
kremiranje. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 5.5.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/kremiranje>.