kruh

traži dalje ...

kruh (hljeb), osnovna ljudska hrana mnogih naroda, priprema se pečenjem tijesta od brašna žitarica (pšenice, kukuruza, ječma, raži) i vode s dodatkom kvasca i soli. Radi poboljšanja kvalitete i trajnosti mogu se staviti još neki dodaci. Ima više vrsta kruha s obzirom na njegov sastav i način pripremanja. Bijeli kruh je lakše probavljiv i hranjiviji od crnog, ali ovaj sadrži više biljnih bjelančevina, vitamina i minerala. Postoje i razne vrste dijetnog kruha. Kruh je glavni izvor energije u prehrani mnogih ljudi. Sadržaj pšeničnog kruha (%): voda 37, bjelančevine 9,5, masti 3,5, ugljikohidrati 48; minerali i vitamini. Energijska vrijednost 100 g pšeničnog kruha: 1098 kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

kruh. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 11.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/kruh>.