kruška
traži dalje ...kruška (Pyrus), rod listopadnih drvenastih, do 20m visokih biljaka iz porodice ruža, s oko 20 vrsta. Od divlje kruške kultivirana je obična kruška sa svojim mnogobrojnim odlikama. Plodovi se upotrebljavaju za jelo sirovi ili prerađeni (pekmez, vino, rakija, ocat). 100 g kruške sa 4,3% otpadaka sadrži 0,4 g bjelančevina, 13 g ugljikohidrata, 20 i. j. vitamina A, 0,02 mg vitamina B1, 0,04 mg vitamina B2, 0,01 mg PP i 4 mg vitamina C, 13 mg kalcija i 0,3 mg željeza. Energijska vrijednost 100g: 293 kJ.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
kruška. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 29.5.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/kruska>.