luk

traži dalje ...

luk (Allium), rod trajnih zeljastih biljaka iz porodice ljiljani ili lukovi, karakteristična mirisa (potječe od alkalnih sulfida) i s podzemnom stabljikom oblika lukovice. Od kultiviranih vrsta najvažnije su crveni luk (Allium cepa), koji se troši u svježem stanju kao začin i upotrebljava u pučkoj medicini; bijeli luk i češnjak (Allium sativum), troši se u svježem stanju kao začin i u medicini; poriluk (Allium porrum) uzgaja se kao povrće. 100g crvenog luka s 38,3% otpadaka sadrži 0,8g bjelančevina, 0,1g masti, 5,8g ugljikohidrata, vitamina A 50 i. j., B1 0,03 mg, B2 0,04 mg, PP 0,2 mg, C 9 mg, kalija 32 mg i željeza 0,5mg. Energijska vrijednost 100g crvenog luka: 134kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

luk. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 21.11.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/luk>.