maltoza
traži dalje ...maltoza, glukozil-glukoza, disaharid od dviju glukoznih jedinica vezanih α-1,4-glikozidnom vezom, optičko zakretanje joj je +130°; naziva se i malt-šećer, reduktivna je, kvasci je previru. Prvobitno nađena u ječmenom sladu (maltu), razgradni proizvod probave škroba i glikogena. U probavi se oslobađa djelovanjem α-amilaze na škrob i glikogen, za razliku od razgradnje škroba u maltozu djelovanjem β-amilaze (biljni enzim). Točan sastav: 1-α-D-glukozido-4-α-D-glukoza ili kao 0-α-D-glukopiranozil(1 → 4)-α-D-glukopiranoza. Maltoza je prototip reduktivnih disaharida (za razliku od trehaloze koja je prototip nereduktivnih disaharida).
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
maltoza. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 21.11.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/maltoza>.