maltoza

traži dalje ...

maltoza, glukozil-glukoza, disaharid od dviju glukoznih jedinica vezanih α-1,4-glikozidnom vezom, optičko zakretanje joj je +130°; naziva se i malt-šećer, reduktivna je, kvasci je previru. Prvobitno nađena u ječmenom sladu (maltu), razgradni proizvod probave škroba i glikogena. U probavi se oslobađa djelovanjem α-amilaze na škrob i glikogen, za razliku od razgradnje škroba u maltozu djelovanjem β-amilaze (biljni enzim). Točan sastav: 1-α-D-glukozido-4-α-D-glukoza ili kao 0-α-D-glukopiranozil(1 → 4)-α-D-glukopiranoza. Maltoza je prototip reduktivnih disaharida (za razliku od trehaloze koja je prototip nereduktivnih disaharida).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

maltoza. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 21.11.2024. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/maltoza>.