maslac
traži dalje ...maslac, jestiva masnoća dobivena od mlijeka životinja. Sadrži stearinske, palmitinske i oleinske kiseline, a u manjim količinama i neke druge, za maslac karakteristične, kiseline (maslačna, kapronska i dr. koje kod raspadanja maslaca daju neugodan miris). Kod obične temperature maslac je polumekan i maziv, bijele do zagasito žute boje, posebna osvježavajućeg mirisa i okusa. Maslac od slatkog vrhnja ima blaži, a od kiselog jači i aromatičniji miris i okus. Sadrži oko 80% masti i 0,6% bjelančevina, a od ostatka oko 14% vode; u 100g ima 32 000 i. j. vitamina A te 15 mg kalcija. Energijska vrijednost 100g maslaca: 3070kJ.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
maslac. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 25.7.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/maslac>.