meso

traži dalje ...

meso, živežna namirnica od mišićja životinja, s dijelovima koji su s njime u prirodnoj vezi (kosti, hrskavice, tetive, mesno tkivo, krvne i limfne žile, živci i limfni čvorovi), a prema uvriježenim običajima nekog kraja služi za ljudsku prehranu u neposrednu i prerađenu obliku. Izvori mesa su stoka za klanje, divljač, perad, ribe, rakovi, puževi, školjkaši i glavonošci te žabe i kornjače. U svakodnevnom životu mesom se smatraju samo dijelovi tijela toplokrvnih životinja. Sadrži najviše vode (oko 50-74%), masti (3-32%), bjelančevina (15-25%), glikogena, mineralnih tvari, vitamina. Bjelančevine mesa sadrže esencijalne aminokiseline. Energijski sadržaj veoma varira, ovisno o vrsti mesa i sadržaja masti, a iznosi (za 100g): 780-1395kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

meso. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 20.3.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/meso>.