riža

traži dalje ...

riža (pirinač, Oryza sativa), jednogodišnja busenasta biljka iz porodice trava, s visokom stabljikom (do 1,5 m), dugim listovima (do 1 m) i metličastim cvatovima (dugi do 0,3m), koji su sastavljeni od jednocvjetnih klasića. Plod (pšeno) dolazi na tržište kao neoljuštena riža, koja se treba izljuštiti i služi kao živežna namirnica. Daljom obradom može se polirati i kao polirana riža, priređena na različite načine, služi kao osnovna hrana više od polovice čovječanstva. Priređuje se kuhana, pirjana, parena i kao dodatak raznim namirnicama za pripravu različitih jela. Zrna se i melju za dobivanje brašna iz kojega se priređuju razne tjestenine. U industriji se upotrebljava za dobivanje škroba i ulja (iz ljusaka). U mnogim zemljama peku iz riže rakiju (sake). U 100g riže ima 7,9g bjelančevina, 0,5g masti, 77,8g ugljikohidrata, nema vitamina C i A, vitamina B1 0,05mg, B2 0,03mg, nijacina 1,4mg, kalcija 15mg i željeza 1,4mg. Energijske vrijednosti 100g: 1407 kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

riža. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 1.7.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/riza>.