skombrotoksizam

traži dalje ...

skombrotoksizam, histaminsko otrovanje plavom ribom (sardela, skuša, plavica, palamida, tuna) uskladištenom na temperaturi iznad 20°C. Uz pomoć bakterija i enzima dolazi do dekarboksilacije, tj. pretvaranja histidina iz mišićja u histamin. No sam histamin ne može ni u eksperimentu izazvati skombrotoksizam. Potrebno je djelovanje još nekih tvari, vjerojatno dijamina. Za tzv. saurin ustanovilo se da je identičan histaminu. Ipak je nalaz histamina u ribljem mesu, više od 100mg/100g, potvrda skombrotoksizma. Utvrđuje se fluorografskom analizom na tankom sloju ili fluorometrijskom metodom, a upotrebljava se i biološki test na kuniću ili na slatkovodnom račiću Daphnia. Simptomi: latencija 15- 30 min, zatim parestezije, pečenje i suhoća oko usta, zažarenost kože, osobito lica, eventualno oteklina jezika, sitna krvarenja nepčanih lukova, svrbež, osobito vlasišta, povraćanje, proljev, pospanost, dispneja. Liječenje: ispiranje želuca, antihistaminici, kalcij. Termička obrada ne uništava skombrotoksin. Prognoza vrlo dobra.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

skombrotoksizam. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 29.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/skombrotoksizam>.