sladila

traži dalje ...

sladila, tvari koje izazivaju osjet slatkoga. Samo nekoliko ugljikohidrata izaziva taj osjet pa ih se može nazvati šećerima. Poznat je i niz tvari vrlo različita sastava (umjetna sladila) koje su vrlo slatke (a nisu hranjive i nisu šećeri). Umjetna sladila sve se više upotrebljavaju kao zamjena za šećer (posebice u liječenju dijabetesa i pretilosti). Dulcin je izbačen, jer oštećuje jetru. Saharin nije termostabilan i ostavlja naknadni metalan okus, a ciklamat je razmjerno slabo sladak.

RELATIVNA SLATKOĆA POJEDINIH TVARI

Šećeri (hranjivi)
Umjetna sladila (nisu hranjiva)
saharoza
1,0
Na-ciklamat
30
fruktoza
1,2-1,7
glicirizin
50-100
ksilitol
1,0
aspartam
200
invertni šećer
0,8-1,2
saharin
675
maltoza
0,6
steviozid
300
sorbitol
0,5-0,7
dihidrohalkon
300-2 000
glukoza
0,5
monelin
1 500-2 000
galaktoza
0,3
perilaldehidoksim
2 000
laktoza
0,25
talin
2 000-3 000
 
P-4000 (derivat
nitrobenzena)
5 000

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

sladila. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 22.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/sladila>.