sladila
traži dalje ...sladila, tvari koje izazivaju osjet slatkoga. Samo nekoliko ugljikohidrata izaziva taj osjet pa ih se može nazvati šećerima. Poznat je i niz tvari vrlo različita sastava (umjetna sladila) koje su vrlo slatke (a nisu hranjive i nisu šećeri). Umjetna sladila sve se više upotrebljavaju kao zamjena za šećer (posebice u liječenju dijabetesa i pretilosti). Dulcin je izbačen, jer oštećuje jetru. Saharin nije termostabilan i ostavlja naknadni metalan okus, a ciklamat je razmjerno slabo sladak.
RELATIVNA SLATKOĆA POJEDINIH TVARI
Šećeri (hranjivi)
|
Umjetna sladila (nisu hranjiva)
|
||
saharoza
|
1,0
|
Na-ciklamat
|
30
|
fruktoza
|
1,2-1,7
|
glicirizin
|
50-100
|
ksilitol
|
1,0
|
aspartam
|
200
|
invertni šećer
|
0,8-1,2
|
saharin
|
675
|
maltoza
|
0,6
|
steviozid
|
300
|
sorbitol
|
0,5-0,7
|
dihidrohalkon
|
300-2 000
|
glukoza
|
0,5
|
monelin
|
1 500-2 000
|
galaktoza
|
0,3
|
perilaldehidoksim
|
2 000
|
laktoza
|
0,25
|
talin
|
2 000-3 000
|
|
P-4000 (derivat
nitrobenzena)
|
5 000
|
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
sladila. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 22.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/sladila>.