smokva

traži dalje ...

smokva (Ficus), biljni rod iz porodice dudova u kojoj ima oko 600 vrsta. Mnoge smokve daju plodove koji služe za ljudsku hranu. U nas raste obična smokva (Ficus carica), ponajviše nisko drvo ili izuzetno visoko do 10 m. Jestivih sorata smokava ima nekoliko vrsta i prema boji ploda zovu se bjelice ili crnice. Veliki, sočni i slatki zreli plodovi upotrebljavaju se za jelo svježi ili osušeni, a prerađuju se u džem, marmeladu, slatko, rakiju i u kavin nadomjestak. 100 g svježih smokava sadrži: 1,6 g bjelančevina, 1,2 g masti, 66,2 g ugljikohidrata, vitamina A 80 i. j., B1 0,06 mg, B2 0,05 mg, nijacina 0,5 mg, C 2mg, 54 mg kalcija i 0,6 mg željeza. Energijska vrijednost 100 g: 1160 kJ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

smokva. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 24.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/smokva>.