soja
traži dalje ...soja (Glycine soja, Soja hispida), jednogodišnja zelen iz porodice lepirnjača, do 100 cm visoka i razgranjena stabljika; plod mahuna sa sjemenkama vrlo bogatim bejlančevinama nalik na životinjske (37- 44%) i mastima (17-33%), a sadrži i enzim ureazu. Proizvodi se brašno koje se upotrebljava kao dodatak kruhu. Može se preraditi u sir, mlijeko, maslac, sojino meso i druge hranjive preparate za ljude i životinje. Upotrebljava se i u industriji za proizvodnju tehničkog ulja i umjetnih vlakana. Energijski sadržaj 100 g sjemenki; 600- 1200 kJ.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
soja. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 4.5.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/soja>.