svinjska mast

traži dalje ...

svinjska mast (adeps suillus, axunguia porci), ester stearinske, palmitinske i oleinske kiseline s glicerolom; dobiva se od nesoljena sala i slanine svinje; tali se između 34-42°C; vrlo slabo je postojana, hidrolizom i oksidacijom nastaju kiseline, aldehidi i ketoni neugodna mirisa i okusa, što draže sluznicu i kožu. Upotrebljava se kao živežna namirnica i začin, a služi u tehničke svrhe i u farmaciji. Visoke je kalorijske vrijednosti (100g = 3850kJ). Sadrži i u mastima topljive vitamine (A, D, E, K).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

svinjska mast. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 20.5.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/svinjska-mast>.