vino
traži dalje ...vino, alkoholno (6-15%) piće, dobiva se potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem droždine ili mošta od grožda vinove loze (Vitis vinifera). U 1L vina ima vode 660-800mL, etilnog alkohola 90-140mL, te drugih sastojaka kao što su glicerol, butandiol, tragovi metanola i viših alkohola, raznih kiselina, polifenolnih spojeva (tanin i boje) i mirisnih tvari. Energijski sadržaj 100mL: 105-160kJ. Na kvalitetu utječu brojni činitelji od kojih su odlučujući: sorta vinove loze, područje njezine proizvodnje, klima, tlo, agrotehnika i tehnološki procesi kod prerade, njege, dozrijevanja i stabilizacije vina. Prema količini šećera, vina se dijele na suha, polusuha, poluslatka i slatka. Prema kvaliteti: stolna, stolna s oznakom geografskog porijekla, kvalitetna s oznakom geografskog porijekla, čuvena, specijalna i pjenušava: prema boji: bijela, ružičasta i crvena.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
vino. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 25.6.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/vino>.