višnja
traži dalje ...višnja (Prunus cerasus), voćka iz porodice ruže (Rosaceae), s plodom koštunicom jestiva kiselkasta usploda; velik broj vrsta, u nas najraširenija kereška višnja, španjolska višnja, hortenzija i poseban varijetet maraske (Prunus cerasus marasca) s poznatom sortom dalmatinskom maraskom, vrlo traženom za proizvodnju likera i voćnih sokova. Plodovi se jedu svježi, služe za pripremanje džemova i kao dodatak kolačima. 100g sa 5,5% otpadaka sadrži: 0,9g bjelančevina, 11,3g ugljikohidrata, vitamina A 620 internacionalnih jedinica, B1 0,05mg, B2 0,06mg, niacina 0,4mg, C 8mg, kalcija 18mg i željeza 0,4mg. Energijska vrijednost 100g: 200kJ.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
višnja. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 23.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/visnja>.