pšenica
traži dalje ...pšenica (Triticum vulgare), jednogodišnja biljka iz porodice trava s klasastim skupnim cvatom, koji se sastoji od pojedinačno sjedećih klasića sastavljenih od 3-7 cvjetova. Plod (pšeno) se meljavom pretvara u brašno, živežnu namirnicu koja ovisi o vrsti pšenice i o klimatskim, uzgojnim i drugim uvjetima pod kojima je rasla (→ brašno). Pšenično zrno prosječno sadrži 66,4% škroba, 13% bjelančevina, 3% celuloze, 1,5% masti, 1,7% mineralnih tvari i 14,4% vode. Energijski sadržaj 100g: 1500kJ. Upotrebljava se u proizvodnji kruha, peciva i kaše, te u prehrambenoj industriji za proizvodnju tjestenine, škroba i dr., a za prehranu životinja služe posije (mekinje).
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
pšenica. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 8.5.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/psenica>.