slina
traži dalje ...slina (saliva), bistra tekućina bez okusa, nastaje lučenjem velikih i malih žlijezda slinovnica. Dnevno se izluči 1000 do 1500 mL sline. Od organskih sastojaka sadrži mucin i enzim ptijalin, koji razlaže škrob do maltoze. Zadaća: štiti sluznicu usne šupljine, vlaži i razmekšava hranu, započinje razgradnju ugljikohidrata i djeluje antibakterijski. Luči se neprekidno, ali se lučenje pojačava neposredno pred uzimanje hrane i za vrijeme jela. Živčana regulacija lučenja sline (salivacije) potječe od centara za slinjenje (salivacijskih jezgara) koji su smješteni na granici ponsa i produžene moždine. Impulsi u te jezgre dolaze iz: a) taktilnih i okusnih receptora u usnoj šupljini, b) iz viših centara središnjeg živčanog sustava (centra za apetit, npr. kad čovjek jede ili miriše omiljenu hranu), c) iz želuca i gornjih dijelova crijeva (npr. kad čovjek proguta hranu koja djeluje nadražajno ili kad mu je mučno zbog nekog gastrointestinalnog poremećaja).
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
slina. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 22.6.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/slina>.