vrenje, crijevno

traži dalje ...

vrenje, crijevno (previrba, fermentacija, gnjiljenje, putrefakcija), složeni procesi bakterijske razgradnje u probavnom sustavu. Za razliku od preživača, koji su ostvarili simbiozu s bakterijama i praživotinjama (burag) i to na početku probavnog sustava, monogastrični biljožderi (konj, slon) i svežderi (čovjek, svinja) imaju simbiozu s bakterijama na kraju probavnog sustava, u debelom crijevu. U čovjeka mikroorganizmi pomažu u probavljanju onih neprobavljenih sastojaka, koji himusom dospiju iz tankog crijeva. U debelom crijevu upije se znatna količina vode pa polutekući himus dobije polučvrstu konzistenciju. Za to vrijeme bakterije zameću intenzivnu previrbu proizvodeći mnoge plinove i niskomolekulske tvari (→ gnjiljenje). Crijevna flora čini četvrtinu suhe mase izmeta. Čine je Enterobacteriaceae, gram-negativne bakterije koje ne stvaraju spore. Karakter međuodnosa organizma i bakterija u crijevu postane vidljiv tek kad se taj odnos poremeti (davanje antibiotika). Normalna flora ima veliku ulogu u zaštiti organizma od patogenih mikroorganizama. Čovjeku daje vitamine K2 i B12.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.

Citiranje:

vrenje, crijevno. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 12.4.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/vrenje-crijevno>.