vrenje
traži dalje ...vrenje (fermentacija), kemijski procesi što omogućuju život bez kisika (L. Pasteur, 1860) kakav se pojavio u vrijeme kad kisika u atmosferi nije bilo. Stanica treba kemijsku energiju (iz ATP-a) za pokretanje svojih životnih procesa. Vrenje je stariji i jednostavniji način za stvaranje ATP-a u stanici od disanja i fotosinteze. Reakcije koje dovode do fosforilacije ADP-a u ATP teku na račun energije oslobođene pri reakcijama oksidativne razgradnje organskih spojeva (reakcije dehidrogenacije). Konačan akceptor vodika je NAD. Dekarboksilacija (oduzimanje CO2) prati dehidrogenaciju. Vodik često u daljnjem vrenju služi za redukciju CO2 u metan i sulfata u H2S. Vrenjem ugljikohidrata i drugih spojeva stvaraju se etanol, laktat, propionat, formijat, butirat, sukcinat, kapronat, acetat, n- butanol, 2,3-butandiol, aceton, 2-propanol, CO2 i H2. Prema konačnom proizvodu ovog procesa razlikuje se alkoholno, mliječno-kiselo, propionsko-kiselo, mravinje-kiselo i octeno-kiselo vrenje. U mikroorganizama koji su fakultativno anaerobni u nazočnosti kisika vrenje prelazi u disanje. Vrenjem se dobiva alkohol, vino, pivo, ocat, kruh, mliječni proizvodi, kiselo zelje, repa, silaža i dr. → vrenje, crijevno, → gnjiljenje, → truljenje
članak preuzet iz tiskanog izdanja 1992.
vrenje. Medicinski leksikon (1992), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 21.5.2025. <https://medicinski.lzmk.hr/clanak/vrenje>.